Så kan du som företagare tänka kring ekonomin i lågkonjunktur

Att vi är mitt inne i en lågkonjunktur har inte undgått någon. Även om det är oroliga tider finns det mycket man som företagare kan göra, inte bara för att överleva utan också för att stå starkare när konjunkturen vänder.

 
Under en tid har vi levt i ekonomiskt osäkra tider och enligt Konjunkturinstitutets senaste rapport spås inte läget vända svagt uppåt förrän andra halvan av 2024. Att ha koll på företagets ekonomi är ännu viktigare i dessa tider för att vara förberedd och kunna agera innan det är för sent. 
 
Här kommer våra bästa tips på hur du som företagare kan tänka kring ekonomi i osäkra tider. 
 

Uppdatera din likviditetsbudget

Nu är det viktigare än någonsin att ha en uppdaterad likviditetsbudget, där företagets utgifter och inkomster summeras, för att kunna ta välgrundade beslut. Det är i likviditetsbudgeten du ser hur företagets betalningsförmåga ser ut nu och framåt. I likviditetsbudgeten kan du också identifiera onödiga kostnader som det går att dra ner på. 
 

Se över dina betaltider

För att gå ut ur lågkonjunkturen starkare är det viktigt att kunna betala sina fakturor i tid och ha kapital över för oförutsedda utgifter. Att se över sina betalningsvillkor är ett bra sätt att öka likviditeten i företaget. Genom att sätta en betaltid på 10 dagar istället för 30 får du in pengar för utförda tjänster eller skickade varor tidigare. 
 

Håll koll på sena betalningar

Har du kunder som har för vana att betala för sent? Hur agerar du i dessa lägen? Håll koll på att pengarna kommer in i tid och vara noggrann med att skicka ut påminnelser så snart du ser att betalningen är sen för att inte själv hamna efter med dina fakturor.  
 

En bra tid att investera

Om ekonomin tillåter är lågkonjunktur ett bra tillfälle att satsa framåt. Nu har du bra läge att förhandla om priser på både nya lokaler och inventarier. Passa även på att förhandla priser på fasta kostnader som hyra, el, bredband och telefoni. Även att marknadsföra sitt företag är billigare när ekonomin i samhället är sämre. 
 

Digitalisera dina ekonomiska flöden

Har du inte redan digitaliserat dina digitala flöden är det läge att göra det nu för att kunna hålla koll på ekonomin i realtid. Vill du ha hjälp är du varmt välkommen att kontakta oss på Revise!

Detta bör du som företagare tänka på inför årsskiftet