Det här behöver du tänka på när vi går in i en lågkonjunktur

Världsläget har och fortsätter att vara minst sagt kritiskt. Följderna av detta har påverkat oss alla och enligt vår finansminister Mikael Damberg är Sverige nu påväg in i en lågkonjunktur. Vi på Revise har några tips kring vad man kan tänka på som företag för att försöka underlätta så mycket som möjligt. 

 

1. Håll koll på din ekonomi med uppdaterade rapporter
För att kunna se hur ert bolag går och kunna ta rätt affärsbeslut vid rätt tillfälle är det viktigt att ha koll på sin ekonomi och ha tillgång till uppdaterade rapporter. Det är såklart alltid viktigt men något som vi vill slå ett extra slag för nu. Att arbeta helt digitalt med sin ekonomi är därför en stor fördel eftersom rapporteringen sker helt i realtid.

2. Ta fram en likviditetsbudget
Ta fram en likviditetsbudget och ta kommandot över ert pengaflöde. En likviditetsbudget visar om era pengar kommer räcka för att täcka månadens utgifter. Det är väldigt viktigt att ha koll på då brist på pengar kan innebära stora konsekvenser. Likviditetsbudgeten gör du parallellt med resultatbudgeten för att kunna planera företagets kommande ut- och inbetalningar bättre.

3. Ansök om en checkkredit
Se över behovet att ansöka om checkkredit i god tid, innan den faktiskt behövs, det kan ses som en extra försäkring. Med en checkkredit betalar ni endast ränta på de pengar ni använder. I bästa fall kanske ni inte behöver utnyttja pengarna men om ni kommer till ett läge där det behövs så är ni redan förberedda och har pengarna redo.

4. Förkorta era kunders betalningstider
Finns det möjlighet att förkorta era kunders betalningstider kan det vara ett klokt val för att förbättra balansen i kassaflödet. Detta är såklart något man ska se över med kunden och vara överens om innan man ändrar något.

Vi på Revise hjälper er mer än gärna att se över er ekonomi och hur vi tillsammans kan arbeta effektivt och hållbart. Varmt välkommen att kontakta oss! 

Revise expanderar och öppnar kontor i Linköping