Om vi börjar med julgåvan är det så att den under 2024 maximalt får kosta 550 kr inklusive moms. Kostar gåvan mer ska personalen förmånsbeskattas för hela beloppet.
Om du som arbetsgivare väljer att istället för julgåvor skänka pengar till en ideell organisation ska inte personalen förmånsbeskattas för detta. Undantaget är om personalen själva får välja den organisation som pengarna ska skänkas till, då ska beloppet beskattas då är att likställa med kontant lön.
Personalfester är i viss mån avdragsgilla, i alla fall de första två. Har man fler fester än så blir inte de efterföljande avdragsgilla.
Och vad är det då som är avdragsgillt? Jo, kringkostnader. Till exempel musikunderhållning och lokalhyra. För dessa medges avdrag om 180 kr exklusive moms per person. Kostnader för mat är ej avdragsgilla, men du får lyfta momsen på underlag upp till 300 kr per person. Ingår alkohol i måltiden ska momsen beräknas enligt en schablonsumma om 46 kr per person.
En jullunch räknas normalt inte som internrepresentation och ska förmånsbeskattas om man inte väljer att klassa den som sin julfest - i så fall gäller reglerna i stycket ovan.
För företaget är kostnaden avdragsgill som övriga lönekostnader.
Sist men inte minst kan vi också komma med tipset att inte göra allt för extravaganta utsvävningar när det kommer till julfesten, då detta skulle kunna räknas som lyxrepresentation, som inte är avdragsgillt för företaget och riskerar att personalen blir förmånsbeskattade - och då tillkommer ju även arbetsgivaravgifter och belastar företaget.
Några exakta belopp för vad som räknas som lyxkonsumtion finns inte, men tänk att "lagom är nog bäst".